About

Sandra Engström heter jag. Jag bor uppe i Sveriges nordligaste stad – Kiruna – tillsammans med  min sambo Jimmy och mina 3 Långhåriga Chihuahuor Leona (f.2014), Elton (f.2010) & Chino (f.2010). Hundarna är mitt allra största intresse följt av fotografering. Jag är även ägare av prefixet CHIRUNAS som är ett FCI godkänt kennelnamn sedan 2014.

Jag ”upptäckte” rasen under sommaren 2008, då jag mötte en underbar liten, 8 månader gammal Chihuahuatik. Den 30 Juli 2010 hämtade hem min första Chihuahua. ”Chino” (RLD N&D&A&M Risbro’s Billy-Boy) som han heter borrade sig in i djupet av mitt hjärta redan från första stund! Jag kan erkänna att jag, precis som många andra, hade en förutfattad mening om rasen innan jag träffade en härlig rastypisk, social, glad och aktiv liten individ, så som rasen faktiskt ska vara!!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Chihuahua nummer 2 hämtades hem i Mars 2011. Det var kärlek vid första ögonkastet! Min lilla stjärna ”Elton” (FI UCH SE UCH LV CH EE CH RLD N&F&A&M Rosackis He Is The Man), född i oktober 2010. Han har gett mig så otroligt mycket kärlek, glädje, erfarenhet och framgång under de åren vi tillbringat tillsammans.

I Oktober 2014 flyttade även en av Eltons döttrar in hos oss. ”Leona” (EST JCH RLD N&F&A Tjohalias Crème de la Crème), mitt lilla hjärta som inte ens 2 år gammal, redan hade 4 titlar. Från det att Leona föddes så visste vi direkt att det skulle bli vi mot världen! Jag har fortfarande stora drömmar och mål för oss. Förhoppningsvis blir Leona min stamtik och en individ som öppnar upp en helt ny värld för mig som uppfödare. Förhoppningsvis har vi även ännu mycket kvar att uppleva tillsammans.

Idag visar jag upp rasen med stolthet. Chino blev den 2a chihuahuan i Sverige att ta mästartiteln i rallylydnad och jag satte bollen i rullning för ”aktiva chihuahuor” med facebook gruppen ”aktiv chihuahua”, som ledde oss till 10 i topp listor för de ”aktiva grenarna” hos rasklubben och mycket mycket mer!

Idag säger jag att chihuahuan är mycket hund i en liten förpackning. Den är livlig, alert och har väldigt mycket motor för att vara så liten som den är. Tror man att man köper en ”soffkudde” så har man väldigt fel. Något man alltid ska komma ihåg är att en hund blir vad man gör den till, men alla hundar behöver aktivering!

15 mars 2014

DSC_0089 DSC_0656 DSC_0722

Jag har alltid varit intresserad av utställning. När jag var mindre tävlade jag några gånger i Junior Handling och hjälpt vänner att visa deras hundar. På min första tävling blev jag 2a av 20st. Men intresset växte på riktigt med Chino. På vår första utställnig hösten 2010 och även den första ”officiella” valp utställningen med egen hund så blev Chino – Bästa Hanvalp, BIR-valp, BIG-valp och BIS-4 Valp. En dag jag aldrig glömmer! Efter det har det bara rullat på. Idag åker jag land och rike runt på alla utställningar jag har möjlighet till och ställer både egna hundar och andras. Har även haft hemma hundar på showträning, som jag tagit med mig och visat på de tävlingar jag varit. Jag strävar hela tiden mot att bli en bättre handler och ta mig an nya uppdrag. Mer om min handling finns på ”handling” sidan.

DSC_0379xx

En höjdpunkt är hösten 2014 då jag visade fram ”min” första vinnare till 2 titlar på Finsk Vinnarutställning 2014. FI W-14 FI VW-14 C.I.B FI UCH SE UCH Lorendale Silverfrosti (Frosti) – Som blev BIR Veteran, Bästa tik och BIM! 

Jag och mina hundar lever ett aktivt liv. De är med mig i princip överallt. Vi tränar och provar även på lite allt möjligt: trix, klicker, lydnad, rally-lydnad, agility, freestyle & spår. Chino var bland annat den enda chihuahuan som startade på lydnadsprov under 2011. Med några 10:or och några 0:or som resultat (nästan ett 3e pris! 😉 ) Vi hade precis börjat träna då och jag har aldrig tränat eller tävlat i lydnad tidigare! Lycklig är den chihuahua som lever aktivt.

Idag är jag..
* Suppleant i styrelsen på Chihuahuacirkeln (Rasklubben).
* Aktivitetsombud för Chihuahuacirkeln i Norra Norrbotten.

Tidigare har jag även varit..
– Sammankallande för chihuahuacirkelns PR-Kommitté (2015).
– Suppleant & Vice Ordförande i styrelsen på Kiruna Brukshundklubb (2014-2015)
– Sammankallande för Rallylydnadssektionen på Kiruna Brukshundklubb

Kurser/utbildningar:
* Utbildad sekreterare & skrivare i Rallylydnad.
* Ledarutveckling 1 (L1)
* Valp, allmänlydnad, vardagslydnad, tävlingslydnad, rallylydnad, klicker, agility.

Jag har även påbörjat domarutbildning i rallylydnad hösten 2016..

Jag vill passa på att tacka alla fantastiska personer som funnits där och hjälpt mig, peppat mig, stöttat mig och  som varit mina mentorer under åren med hund! Utan alla er vore inte jag den jag är idag. TACK! <3

Åter igen Varmt Välkommen till vår sida. Information och resultat finner ni på hundarnas egna sidor..

CC logo FCI bl&white SDHK LOGO SKK LOGO SBK