En hund är en hund, en chihuahua är en chihuahua!! Detta med ”blandraser”.

– Jag kan verkligen inte förstå… Om det alltid är så kränkande, sårande & påhopp (osv) när man så mycket som nämner det.. Så varför har man köpt en ej stambokförd hund/blandras…. Det är ett val man gör och man kan aldrig, i något sammanhang, räkna denna som en renrasig chihuahua med samma förutsättningar. På tävling liksom i vardagen är denna hund just en ”ej stambokförd hund / blandras”. Oavsett vad ägaren eller uppfödaren tycker och tänker. Det är också något man automatiskt skriver under på när man köper en sådan hund. Det finns ingen garanti för någonting, inte ens att hunden är efter rasrena föräldrar. Om detta inte var viktigt när man köpte hunden, varför är det plötsligt så viktigt efteråt?

Jag har varit med om detta i mer än ett sammanhang.. En uppfödare som inte uppfyllde kraven till avel på sina avelsdjur (en ras med krav om meritering) propagerade till valpköparna att de var ju renrasiga, men utan stamtavla då hon inte uppfyller kraven för avel. Ja men enkelt. Uppfödaren har inte gjort sitt för rasen. Antingen på grund av sin egen slöhet eller helt enkelt för att hundarna inte klarar testerna som krävs.. Nu sitter valpköparen och är sur för att man kallar hunden Ej stambokförd hund eller blandras…

– Det är ju det man har gått med på när man köpt hunden. Vad är problemet? Alla vill inte stödja avel där man: inte har lust att lägga ut 2500kr för ett kennelnamn, inte följer hälsokraven, inte följer avelsrekommendationer, inte testar hundarna för rasen, inte bevarar rasens egenskaper, inte följer rasstandarden, behandlar en tik som en valpmaskin, inte vet vad rasburna sjukdomar är och därför avlar hejvilt utan någon som helst eftertanke eller kontroll för att följa upp dessa. DVS de finns utspritt kors och tvärs överallt. Men hundarna är ju så ”friska”. = Inte undersökta. Man hälsoundersöker inte avelsdjur för att andra ska kunna smutskasta hundarna. Man undersöker dem för att se och kartlägga problem som man vill få bort! För att man ska veta vad man har för eventuella brister. Så att man kan jobba vidare med sina avelsdjur och sin linje på bästa sätt eller i värsta fall ta någon hund ur avel! Därför är det också viktigt att valpköpare, även om dem inte är intresserad av avel, faktiskt hälsoundersöker sina hundar för det som är rekommenderat hos rasklubben.

– Att man inte stödjer aveln har ingenting att göra med att man har något emot individer. Jag har inget emot någon hund i sig. Men någonstans måste man också visa att det faktiskt inte är okej. Alla älskar sin egen hund. Men en hund är en hund och en chihuahua är en chihuahua. De enda som har rätt att kalla sin hund chihuahua är i min mening de som kämpar för rasen, värnar om rasen och faktiskt följer de avelsrekommendationer som finns. Det är definitivt inte dem som inte ens är beredd att lägga ner lite pengar på att ansöka om ett kennelnamn efter 2 kullar.

– ”En sån där chihuahua”. Jag vet inte hur många gånger jag hört någon säga -”men en sån där chihuahua”… När jag själv sett hunden så kan jag oftast bara av att titta på hunden säga -”det där är ingen chihuahua”. Det känns så oerhört trist att så många är så otroligt ointresserade av att bevara rasen, men ändå ska avla på sina hundar till höger och vänster… Och sen till råga på allt sitta och diskutera och bråka om att hundarna faktiskt är chihuahuor.. Pränta in i sina valpköpare att hundarna faktiskt är chihuahuor. Varför? För att tjäna pengar? För att ”verka bättre”? ”Verka seriösare”? eller för att man själv inte tycker att hundarna ”är bra nog” om man kallar dem vad de faktiskt är? Blir en hund bättre för att man hittar på en viss % rasrent i den eller för att man får kalla den något den sedan inte uppfyller kraven för/visar sig att vara?

En chihuahua är inte en liten gullig sak, en gullig liten hund. En chihuahua är en chihuahua för att den talar om att den är det. För att uppfödaren i generationer bevarat chihuahuans rasprägel och gjort sitt bästa för att bevara rasen i sig. En chihuahua är en chihuahua – för att den förtjänar att vara det!

fortsättning inom ämnet : http://chiruna.se/blogg/?p=1311

2 kommentarer

  1. Bra skrivet. Förstår liksom inte vitsen med att köpa en hund som inte är reggad. Det är som att köpa en bil utan papper och tro att man får använda den i trafiken. Ingen skulle komma på tanken att göra det.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *